Bezlepkový salát z červené čočky se zeleninou od Martina Čápa

Mnoho lidí dnes musí držet bezlepkovou dietu. Je pak o něco těžší najít ty správné recepty, které by i chutnaly. Jeden takový nám prozradil šéfkuchař Martin Čáp z restaurace U Dvou Kohoutků v Pardubicích.

V tomto podniku se vaří moderně, zdravě a z čerstvých surovin. Drží se toho už deset let. Stejně tak důležité je pro ně, aby se host cítil v restauraci jako doma a tak sází na individuální přístup.


Salát z červené čočky se zeleninou (4 porce):

2 cibule, 1 barevná paprika, malý špalíček mrkve, asi 20 cm dlouhý špalíček cukety, 2 žampiony, loupaná rajčata, 400 g červené čočky, olivový olej, zeleninový vývar (může být i voda), sůl, pepř


Postup:

Vaříme

Zeleninu i žampiony nakrájíme na menší kousky a orestujeme na olivovém oleji. Tento olej je daleko zdravější než řepkový nebo slunečnicový. Zeleninu vždy restujeme až na rozpáleném oleji, aby se uzavřela šťáva v zelenině a nevyvařili jsme ji.

Mezitím si připravíme červenou (loupanou) čočku. Musíme ale použít celou, ne půleno. Ta by se totiž rychle rozvařila a vznikla by spíš kaše než salát. Po orestování zeleniny přidáme čočku a také ji zarestujeme, aby nasákla chuť zeleniny díky oleji a byla ve výsledku křupavější.

Pak přidáme konzervu loupaných rajčat. Použijte raději celá loupaná rajčata, máme větší přehled o jejich kvalitě, než kdyby byla na kousky. Pak zalijeme chladným zeleninovým vývarem tak, aby byla zelenina jen lehce ponořena. Vývar se bude postupně odvařovat a my ho zase budeme dolévat. Do té doby, než čočka změkne a hmota bude mít konzistenci italského rizota. Trvá to asi 8 až 10 minut. Nakonec dochutíme solí a pepřem.

Martin Čáp servíruje bezlepkový salát z červené čočky se zeleninou


Martin Čáp

Vaření ho bavilo už od mala, kdy pomáhal mamince v kuchyni. Vystudoval ISŠ v Chrudimi, obor kuchař. Svou praxi absolvoval jak ve velkých provozech závodních kuchyní, tak v hotelových restauracích Esprit a Lenka ve Špindlerově Mlýně.

Po ukončení studia zkoušel provozovat svůj vlastní podnik, ale po krátké době se vrátil zpět k vaření, aby se mohl plně věnovat svému rozvoji. Posledních 6 let pracuje na pozici šéfkuchaře v restauraci U Dvou Kohoutků v Pardubicích.

Nejraději vaří pomalu pečená masa, ale nevyhýbá se ničemu. Rád zkouší nové věci a experimentuje.