Blíží se grilovací sezóna. Přivítejte ji vlastní BBQ omáčkou

Jestli milujete grilovaní nebo si doma rádi občas uděláte vepřová žebírka, ochuťte je vlastní barbecue omáčkou. Proč kupovat hotovou, když si můžete připravit podle receptu šéfkuchaře Lukáše Froňka z Kozlovny U Plechandy v Písku kvalitnější. Navíc vám doma v lednici vydrží i několik dní.

Grilovaná vepřová žebírka

vepřová žebra (ideálně nepříliš prorostlé)
sůl
kmín
grilovací koření

Postup:

Očištěná žebra naložíme do soli, kmínu a směsi grilovacího koření. Maso necháme ideálně dva dny odležet.

Poté je nasucho v troubě opečeme. Do trouby je dobré dát ještě druhý pekáč s vodou. Díky páře z tohoto pekáče nejsou žebra tolik vysušená a jsou mnohem chutnější. Opečená žebra potřeme připravenou BBQ omáčkou a následně pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut. Podáváme s pečivem.

Čtěte také

BBQ omáčka

1/2 kg vyuzeného špeku
2 kg cibule
2 l jablečného džusu
½ litru worchesteru
½ litru vinného octa
špetka soli
špetka pepře
2 lžíce česneku

Žebra s BBQ omáčkou následně pečeme v rozehřáté troubě na 200 stupňů asi 10 minut

Postup:

Špek si nakrájíme na kousky a v kastrolu zarestujeme. Přidáme nakrájenou cibuli, nalijeme džus, worchestr a vinný ocet. Osolíme, opepříme, přidáme česnek a vše provaříme. Uvařenou směs rozmixujeme tyčovým mixerem a poté zachladíme.

Nevyužitou omáčku můžeme uchovávat v chladu ve sklenicích. Použít ji můžeme také jako přílohu.

Lukáš Froněk

Vyučil se v Písku. Začínal s profesionálním vařením v hotelích a restauracích v Písku. Později si odskočil na zkušenou na půl roku do Itálie. Po návratu zakotvil v hospodě Kozlovna, kde šéfuje kuchyni. Dnes servíruje s elánem a radostí hlavně jídla a pochoutky k pivu.