Bramborové placky plněné tvarohem. Oblíbený recept Mirky Svrčkové si také zamilujete

Mezi základní ingredience české kuchyně patří bezesporu brambora. Dají se z ní dělat nejrůznější pochoutky, i ty sladké. Jednou z variant jsou placky z bramborového těsta, které Mirka Svrčková z Hostinného plní tvarohem a smaží na sádle. Jde o recept od její babičky.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 1 kg brambor
  • 400 g polohrubé mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžička soli
  • sádlo na smažení
  •  
  • Na náplň:
  • 250 g tučného tvarohu
  • 50 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 lžíce cukru krystal
  • rozinky

Postup

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a oloupeme. Prolisujeme nebo rozmačkáme a osolíme.

Přidáme vejce, mouku a vypracujeme těsto. Výsledná konzistence by měla být tužší. Těsto necháme chvilku odpočinout.

Mezitím si v misce rozmícháme tvaroh s mlékem, cukrem a vanilkovým cukrem.

Z těsta vyválíme váleček velikosti houskového knedlíku, z něj odkrajujeme silnější kulaté plátky. Následně z nich vyválíme placky o velikosti dlaně a tloušťce 5 mm. Naplníme je připravenou náplní. Posypeme rozinkami. Jednotlivé placky přeložíme, okraje spojíme a smažíme na rozpálené pánvičce se sádlem.

Hotové placky necháme vychladnout, abychom se nespálili o horký tvaroh.

Mirka Svrčková

Bramborové placky s tvarohem si zamilovala v dětství. Mirka Svrčková sladké příliš často nepřipravuje, jde o doménu babičky, která navíc napekla dvojctihodné koláčky. Pohodové natáčení tentokrát probíhalo na terase rodinného domku.

Patrik Rozehnal a Mirka Svrčková