Buchtičky s pravým šodó z bílého vína. Tradiční dobrotu upekla Miluše Kačerová

14. květen 2017

Zapomeňte na školní jídelnu. Pod šodó si nepředstavujte pudingovou omáčku, ale krém z vína, žloutků, vanilky a dalších surovin. O poctivé staročeské buchtičky se šodó se podělila Miluše Kačerová ze Stříbra.

Ze všeho nejdřív si musíme připravit kvásek.

Kvásek

150 ml vlažného mléka
20 g droždí
1 lžíce polohrubé mouky

Postup:

Před přípravou by všechny suroviny měly mít pokojovou teplotu. V misce si z nich připravíme kvásek, který by neměl být ani řídký, ani moc hustý. Dejte si pozor, aby ve chvíli, kdy kvásek vzchází (zvětšuje objem), byla miska v klidu. Rovněž kvásek v tuto dobu nepromícháváme.

Buchtičky

50 g másla
200 g polohrubé mouky
1 vejce
1 lžíce rumu
vanilkový cukr
vanilka
špetka soli
kvásek

Postup:

V kastrůlku si rozpustíme máslo. Musíme si dát pozor, aby se nepřipálilo.

Do mísy dáme všechny suroviny včetně rozpuštěného másla a kvásku a připravíme si těsto. Jakmile začne tvořit bubliny, máme jeho správnou konzistenci.

Připravené těsto posypeme moukou, mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout minimálně 30 minut.

Z vykynutého těsta odkrajujeme malé kousky velikosti palce. Vytvoříme kuličku, kterou obalíme v mouce a dáme do vymazaného pekáče a hned potřeme rozpuštěným máslem. Vše opakujeme, dokud máme v pekáči místo. Kousky můžeme dokonce vrstvit, aby vznikla dvě patra buchtiček. Pokud promazáváme máslem, půjdou po upečení dobře oddělit, nemusíte se bát.

Pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů po dobu 20 minut.

Vinné šódó

250 ml bílého vína
100 g cukru moučka
vanilkový cukr
citronová kůra z jednoho citronu
4 žloutky
1 celé vejce

Vytvoříme kuličku, kterou obalíme v mouce a dáme do vymazaného pekáče a hned potřeme rozpuštěným máslem. Vše opakujeme, dokud máme v pekáči místo

Postup:

Všechny suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, kterou dáme do vodní lázně (kastrol s vodou do které dáme mísu se surovinami), metličkou vyšleháme. Pro urychlení lze použít i elektrický šlehač. Tekutina by měla zhoustnout do krémovité konzistence.

Miluše Kačerová

Pracuje jako oční lékařka a vaření a pečení je pro ni relaxací. Také ráda zahradničí, s čímž ji pomáhá manžel. Na zahrádce u nich najdete okurky, rajčata, kořenovou zeleninu, jahody nebo rybíz. Vařit ji učila maminka a buchtičky se šodó milovala už jako dítě. V kuchyni má uprostřed krásný stůl a pokoj je s kuchyní spojen i výdejním okénkem, které se prý používá o vánocích.

Spustit audio