Buďte originální! Vyzkoušejte meruňkové knedlíky na čokoládové hlíně

Měli jste letos meruňkové knedlíky? Zkuste je podávat na čokoládové hlíně, kterou nás naučil šéfkuchař Petr Špinka ze zámku v Herálci na Vysočině. Budete udiveni, jak jdou k sobě meruňky, tvarohovo-bramborové těsto a čokoládová hlína.

Meruňkové knedlíky (na jednu porci)

3 uvařené brambory (vaříme den předem, vychlazené)
3 meruňky
50 g tvrdého tvarohu
2 vejce
polohrubá mouka
1 sáček vanilkového cukru

Suroviny

Postup:

Brambory si den předem uvaříme ve slupce. Necháme vychladnout a druhý den najemno nastrouháme.

Do misky přidáme tvrdý strouhaný tvaroh a rozklepneme vajíčko. Přidáme vanilkový cukr, který nám zpříjemní chuť. Na závěr přisypeme mouku a těsto propracujeme.

Zpracované těsto rozválíme na tloušťku 3 až 4 milimetry. Poté z něj vykrájíme kolečka. Použít můžeme hrníček nebo skleničku.

Na kolečko umístíme půlku vypeckované meruňky a nahoru další kolečko těsta. Těsto po stranách spojíme a následně v ruce vytvoříme kuličku, v jejímž středu budeme mít meruňku.

Vložíme půlku meruňky

Takto připravené knedlíky vaříme ve vroucí vodě 10 až 15 minut.

Čokoládová hlína

1 díl cukru krystal nebo krupice
1 díl kakaa
1 díl másla
2 díly polohrubé mouky

Postup:

Čokoládovou hlínu si připravíme z cukru krupice (nebo krystalu), který smícháme s kakaem. Přidáme máslo a polohrubou mouku. Promícháme a vytvoříme drobenku.

Čokoládová hlína na talíři, na ni usadíme knedlíky

Drobenku rozprostřeme na pečící papír na plechu a dáme do rozehřáté trouby na 180 °C a pečeme 15 minut. Na závěr rozdrtíme.

Při podávání dáme na talíř nejprve čokoládovou hlínu, na kterou dáme knedlíky, které polijeme rozpuštěným máslem a posypeme nastrouhaným tvarohem. Ozdobíme mátou a kouskem čerstvého ovoce.

Petr Špinka

Tento mladý kuchař se narodil v roce 1987. Miluje českou kuchyni – maso, omáčky, polévky. Rád hostům v restauraci v Chateau Herálec připravuje regionální speciality. Suroviny bere od farmářů z Vysočiny nebo z vlastní zahrádky u zámku. Pěstuje tam se zahradníkem rajčata, okurky, dýně, čtyři druhy brambor, bylinky a další suroviny. Vaření ho baví a věnuje se mu naplno.