Česká čokoláda žije! Jordis's chocolate

V létě roku 2010 založili Jiří Stejskal a Lukáš Koudelka v Hradci Králové „Salón čokolády - Jordi's chocolate“. Po usilovné práci a vzdělávání sebe i zákazníků v oblasti opravdové čokolády se jim podařilo počátkem roku 2012 vybudovat malou manufakturu na výrobu čokolády od kakaového bobu po tabulku.

Od konce první republiky jsou první, kdo se o něco takového pokouší. Podařilo se jim tak alespoň trochu vrátit čas čokolády a nabídnout produkt vytvořený s láskou a péčí v Čechách, v samém středu Evropy.

Moderní historie čokolády

Novodobá historie čokolády se začala psát až v roce 1517, kdy se díky Hernánu Cortésovi dostala pochoutka do Evropy. V Americe se konzumovala v tekuté podobě a zpočátku španělskému objeviteli nápoj nechutnal, svou hořko-kyselou chutí byl příliš nezvyklý pro mlsného Evropana. Slazení medem ale chuť vylepšilo a horká čokoláda byla na světě.

Cortés si novinku oblíbil a po deseti letech se vrátil z cest do Evropy s nákladem kakaa a vybavením potřebným k přípravě hnědého „zlata“. Po jeho návratu se Španělsko stalo kolébkou evropské čokoládové historie.

Evropská čokoládová éra

Na starém kontinentu začaly vznikat první čokoládovny, kde se po celý den připravovala čerstvá horká dobrota. Během první poloviny 17. století se Evropané s čokoládou teprve seznamovali, ale byla to láska na první ochutnání. Postupně se z pití stala velmi módní záležitost. V bohatých kruzích bylo zvykem uctít horkou čokoládou vzácné hosty, a znuděné paničky po obědě pořádaly kakaové dýchánky.

Čokoláda s brusinkami

Tekutá sladkost se nalévala ze stříbrných konviček, podávala v luxusním porcelánu a pro Španěly se stala tím, čím byl pro Angličany čaj. Pít tento horký nápoj bylo zkrátka trendy. Pravý boom ale způsobilo slazení cukrem. V servisu na čokoládu se posléze objevila i cukřenka.

Tabulková čokoláda

V roce 1847 se objevila první, velmi nekvalitní a hrudkovitá tabulka čokolády. Uteklo dalších 28 let, než vznikla první mléčná čokoláda. A vynikající pralinky? Na ty si lidé museli počkat až do roku 1913. Význam kakaa stále rostl, a v roce 1925 se poprvé začalo s kakaovými boby obchodovat jako s komoditou na burze.

V současné době by se mohlo zdát, že je čokoláda už všední záležitostí. To ale vůbec neplatí. Je sice mnohem dostupnější než dříve, ale stále ji považujeme za něco exkluzivního, například jako odměnu za náročnou práci, výjimečnou chuťovku na závěr stolování nebo vzácný dar pro blízkou osobu.

Název čokoláda

A na závěr jedna zajímavost. Odkud se vlastně vzal název kakao nebo čokoláda? Označení kakao pochází ze slova kakawa z řeči mexického národa Olmeků, kteří jím označovali kakaovník a jeho plody.

Lukáš Koudelka a Jiří Stejskal před obchodem s čokoládou

Naproti tomu čokoláda pochází z aztécké kultury, a vznikla ze slova xocoatl (xococ = kyselý, atl = voda). A jelikož byl pro Evropany výraz těžko vyslovitelný, přizpůsobili si jej na čokoláda.


Zdroje informací:
kniha Čokoláda pro znalce - Opravdová chuť i vášeň - Chloé Doutre-Rousselová (Slovart, 2006)
kniha Čokoláda - Tobias Pehle a kol. (Rebo Productions, 2009)

autor: Zdeňka Kabourková