Pochoutkový rok9. července  2017 v 10:04  

Čím je nejlepší vymazat a vysypat formu na bábovku?

O dobrém vyklopení bábovky nebo korpusu z formy rozhoduje především tuk - Foto: Martin Čuřík

O dobrém vyklopení bábovky nebo korpusu z formy rozhoduje především tukFoto: Martin Čuřík

O dobrém vyklopení bábovky nebo korpusu z formy rozhoduje především tuk. Čím formu vysypáváte, je až druhořadé. Prvořadé je používání 100% tuku. Může to být olej nebo tuk, který neobsahuje vodu. Což ale není případ másla.

Pokud přesto používáte máslo, může se vám stát, že se těsto bude připalovat a bábovka nebo korpus nepůjde dobře vyklopit. Proto by se měl používat 100% tuk bez obsahu vody. Když jím vymažete formu, vysypávat už můžete čímkoliv – polohrubou, hrubou, dokonce i hladkou moukou, jemnou strouhankou, jemným kokosem, najemno nastrouhanými oříšky. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace