Croissant prý pochází z Vídně. Každý kus je originál, který má svůj jedinečný tvar

Řeč je o nadýchaném pečivu z kynutého těsta, které se zpracovává takzvaným laminováním. O máslovém croissantu. Takovém, který se výrazně liší od svého předpečeného, zmraženého a pak zas dopékaného „bratrance“ ze supermarketu.

Ve francouzské pekárně Petite France vyrábějí croissanty ručně, což není obvyklé. Čeká tam na nás Jan Ivanco, aby nám pověděl, jak vzniká těsto na croissanty a společně s kolegy nás výrobou provedl: „Co budeme potřebovat? Máslo, mléko, mouku, vajíčka. Pro kvalitu výrobku je důležité právě to, že se do těsta dává mléko a ne voda. A máslo a ne margarín,“ zdůrazňuje Jan Ivanco.

Do vychlazeného těsta se jako do balíčku zabalí máslo, na stroji podobném mandlu se rozválí, přeloží se, znovu rozválí a to se několikrát opakuje. Jak se těsto skládá a kolikrát, to je výrobní tajemství. Když je pekař s těstem spokojen, vyválí dlouhou placku a z té vykrajuje trojúhelníky.

Náplně croissantů

Trojúhelníčky se pokladou mandlovou náplní a smotají do tvaru croissantu, není to jednoduché

„Nejprve tvary naznačím rádlem, pak kovovou ‚kartou‘ dokrojím,“ vysvětluje Dan, který je specialistou na výrobu croissantů, za den jich umotá asi 600. Vzniklé tvary poklade náplní - čokoládovou nebo mandlovou. Plnit ale můžete i marmeládou, krémy, slanými „plňkami“. Vyrábějí se i croissanty bez náplně.

Croissanty se poskládají na plech. Až nakynou, upečou se v peci dozlatova. A pak? Káva nebo čaj, k tomu čerstvý croissant. A připadáte si jako v ráji!

Rakouský původ croissantu

Croissanty se nakladou na plech, po vykynutí se upečou v peci dozlatova

Předchůdcem croissantu je prý rakouský kipferl, sladký rohlík, který se tam vyráběl už ve 13. století. V roce 1839 si jeden rakouský dělostřelecký důstojník v Paříži otevřel vídeňskou pekárnu, kde tyto rohlíky pekl. Pařížané jim přišli na chuť a tak pod rukama francouzských pekařů začaly vznikat imitace kipferlu – croissanty. A co jim dalo název? To je jednoduché,  jejich tvar – croissant, je francouzsky půlměsíc!

Pokud byste se chtěli zakousnout do croissantů, o kterých jsme mluvili, francouzskou pekárnu najdete například v pražské Myslíkově ulici. Pravé francouzské bagety, crossianty z čerstvého másla nebo skvělý ořechový chleba značky La Petite France byly zatím k dostání jen na farmářských trzích. V kamenném obchodě kromě slaných dobrot nabízejí i čerstvě upečené tradiční francouzské sladkosti – třeba zamilovaný koláč s čokoládou a vlašskými ořechy.