Dezert horalů: škubánky s mákem a lesním ovocem

V horských oblastech měli lidé nouzi a množství dostupných potravin a surovin nebylo velké. Snad všude se ale daří bramborám. Proto byla většina jídel horalů z brambor a dalších dostupných surovin. Brambory se používaly i na přípravu takových dezertů, jako například škubánků s mákem a lesním ovocem. Recept nám prozradil kuchař Petr Tomeš.

Škubánky s mákem a lesním ovocem:

Příprava těsta: do uvařených brambor přisypeme mouku

1 kg brambor, 200 g hrubé mouky, 80 g sádla nebo másla, 30 g máku, 30 g moučkového cukru, sůl


Postup:

Oškrábané brambory opláchneme ve vlažné vodě, zalijeme vodou, osolíme a vaříme do poloměkka. Vodu z brambor scedíme, zasypeme hrubou moukou, přidáme trochu vody a necháme pod pokličkou propojit asi 10 minut.

Následně brambory a mouku zpracujeme na hladké těsto. Z takto připraveného těsta vykrajujeme noky lžící a lehce osmahneme (po dobu dvou až tří minut) na přepuštěném másle nebo sádle. Aby se nám těsto nelepilo, namáčíme lžíci v rozpuštěném máslu nebo sádle.

Při podávání použijeme jako základ lesní ovoce, které zahřejeme v rendlíku a zahustíme solamylem. Na závěr posypeme mletým mákem, moučkovým cukrem a strouhaným perníkem.

Opékání škubánků


Restaurace Kravín v Mladých Bucích

Objekt kravína byl postaven i přes nesouhlas obyvatel obce v 60. letech minulého století. Dnešní parkoviště mezi restaurací a bobovou dráhou tehdy sloužilo jako úložiště nepotřebných strojů - zbytků socialistické velkovýroby. Poslední přestavbou je právě restaurace Kravín. To, že nejlepší z kravína už nemusí znamenat jen jogurt, sýr a mléko, se rozhodla restaurace dokázat svým regionálním menu z čerstvých surovin.