Domácí plněné těstoviny - ravioly s králičím hřbetem a hříbkovou omáčkou

Domácí plněné těstoviny nejsou nijak složité. Přesvědčila nás i šéfkuchařka hotelu Port v Doksech u Máchova jezera. Jde o jednoduché těsto z mouky, žloutků, vody a soli a pak už můžete plnit takřka čímkoliv. My jsme zkusili králičí hřbet se zeleninou a trochou smetany. Můžeme jen doporučit.

Ravioly s králičím hřbetem:

celé vejce
polohrubá mouka podle potřeby
voda
sůl
králičí hřbet
1 menší cibule nebo šalotka
půlka pórku
trochu smetany ke šlehání (33 % tuku)

Vyválíme těsto

Postup:

1. Do misky rozklepneme vajíčko, přidáme lžíci vody a polohrubou mouku. Osolíme a promícháme. Takto připravené těsto, které by mělo být vláčnější než například těsto na nudle, necháme chvíli odpočinout.

2. Mrkev očistíme a nakrájíme najemno. V osolené vodě si uvaříme králičí hřbet, ke kterému na závěr přidáme mrkev, která by nám měla změknout.

3. Cibuli nebo šalotku a pórek očistíme a nakrájíme najemno. Na pánvičce si rozehřejeme máslo a přidáme cibuli, kterou zpěníme dosklovata. Poté přidáme pórek a zalijeme smetanou. Takto připravenou směs necháme vychladnout.

Nakrájené suroviny na náplň

4. Bochánek odpočinutého těsta rozválíme na tenký plát, ze kterého budeme vykrajovat raviolu. Použít můžeme vykrajovátko nebo třeba hrníček či sklenici. Před rozválením je dobré plochu, na které budeme těsto rozvalovat, poprášit moukou. Těsto se nám pak nebude lepit. Takto připravenou raviolu následně plníme připravenou směsí. Buď můžeme klasicky přeložit, nebo přiklopit druhým kolečkem těsta a přimáčknout po stranách, aby se náplň při vaření nedostala ven.

A secvakneme - raviola

5. Naplněnou raviolu vaříme v osolené horké vodě. Vaříme přibližně pět minut. Po té, co ravioly vyplavou na hladinu, vyndáme je z hrnce.


Hříbková omáčka:

cibule
čerstvé hříbky
máslo
smetana ke šlehání (33% tuku)

Začínáme připravovat hříbkovou omáčku

Postup:

Cibuli a hříbky nakrájíme najemno a na pánvičce zpěníme. Přidáme smetanu a provaříme. Omáčku zredukujeme do hustoty, která nám vyhovuje. Můžeme podávat.

Dochutíme solí a pepřem a můžeme podávat.


Irena Nikodémová

Irena Nikodémová a ravioly s králičím hřbetem a hříbkovou omáčkou

K vaření se dostala díky svým rodičům, kteří jsou oba z branže. Jako malou ji tedy brávali s sebou do restaurací, jí se tam zalíbilo a vaření ji začalo bavit. Vyučila se v Doksech a tomuto městu zůstala profesně věrné. Je šéfkuchařkou Hotelu Port u Máchova jezera.

Vaří ráda i doma, protože její manžel má rád domácí stravu. Má ráda českou kuchyni a dokáže ji vařit s lehkostí i zdravě. Suroviny bere od místních farmářů a vychovává i mladou generaci kuchařů.


Hotel Port

Hotel se nachází na břehu Máchova jezera. Postaven byl ve 30. letech minulého století. V roce 2010 byl zrekonstruován, aby byl zachován jeho funkcionalistický duch. V létě tam dokonce pořádají projížďky na parníku, kde se griluje a podává hotelové menu. K hotelu patří vlastní pláž a přístavní molo.