Domácí vánoční vaječný koňak s brandy od Ivety Fabešové

Možná i k vašim vánočním svátkům patří domácí vaječný koňak. Za receptem na něj jsme zajeli do kavárny IF Café, kterou otevřela v Praze jedna z finalistek televizní soutěže Na nože Iveta Fabešová. Má dokonce tip, jak si takový vaječný koňak ještě vylepšit.


Vánoční vaječný koňak:

na 0,5 litru je potřeba – 125 ml kondenzovaného mléka, 70 g cukru (je jedno, jestli použijeme moučkový cukr nebo krystal), vanilkový lusk, mléko, 2 žloutky, 1 panák hnědého rumu, 1 panák brandy

Postup:

Dáme do hrnce

Do kondenzovaného mléka a cukru přidáme vanilkový lusk, který nejprve rozdělíme. Odstraníme semínka a vaříme, dokud se nám cukr nerozpustí.

Přidáme samotné žloutky. Pokud máme obavu, že by se nám vajíčka srazila, doporučujeme tento krok udělat ve vodní lázni. Směs přelijeme do misky a tu pak vložíme nad hrnec s horkou vodou. Vznikne tzv. vodní lázeň. Do směsi za stálého šlehání přidáme žloutky. Ideální teplota vodní lázně je 85 °C, aby se nám provařily žloutky.

Po uvaření necháme tekutiny vychladnout a přidáme podle chuti alkohol. Doporučujeme použít na půl litru vaječné směsi jeden panák tuzemáku a jeden panák brandy. Pokud ale chceme vaječný koňak podávat i dětem, tak alkohol samozřejmě vynecháme.

Vaječný likér a Iveta Fabešová

Takto vyrobený vaječný koňak vydrží v lednici přibližně týden.


Iveta Fabešová

Od svých šesti let má na levém zápěstí jizvu od karamelu. Je posedlá francouzskou gastronomií, francouzskými šansony, francouzskými kavárnami a Francií jako takovou. Nemá rychlovarnou konvici, mikrovlnou troubu, myčku nebo televizi.

Sbírá koláčové formy jakýchkoliv velikostí, tvarů nebo materiálů. V kavárně peče hlavně malé dortíky a jde tak moderní cukrářskou cestou. Je zadaná a má malou dcerku. Další její vánoční recepty najdete i v knížce Sladké a veselé s Ivetou.