Fotografie jídla může být sexy. Vyzkoušejte 5 rad, jak doma efektně nafotit pokrmy

Gastronomie jako téma zažívá rozkvět ve všech médiích. Magazínů o vaření, potravinách, pokrmech, stolování a všem, co s vařením souvisí, je nepřeberné množství. A jídlo hraje významnou roli i na sociálních sítích. Jak ale pokrmy nafotit, aby vypadaly přitažlivě a motivovaly vás do vaření?

Možná se chcete jen pochlubit povedeným receptem, možná jen chcete vzdálené rodině připomenout starou recepturu. Rozhodně platí, že dobrá fotografie má vzbudit emoci. „I fotografie jídla totiž může být sexy,“ říká foodblogerka Svatava Vašková, která na mateřské dovolené založila kulinářský web. V zásadě totiž nevidí rozdíl mezi fotografováním jídla a jiných námětů. Fotka zkrátka musí zaujmout.

1) Dejte průchod fantazii

Focení jídla je samostatnou uměleckou disciplínou, na kterou jsou navázané další, neméně důležité obory. Food styling představuje aranžování jídla, food dekor zase doplňky a dekorace. Pro začátek vám ale postačí, když se nebudete bát neotřelých aranží a nezvyklých kombinací.

Nebojte se jít blízko

2) Co je doma, to se počítá

Malý ateliér si zvládnete připravit i v domácích podmínkách. Těžko byste ostatně běhali s právě uvařenou dobrotou k nejbližšímu profesionálovi. Důležité je především osvětlení, přičemž nepotřebujete nákladné zářivky. Jídlu sluší přirozené denní světlo. Jako pozadí lze využít také různé deky, kachle nebo třeba jen polystyren polepený samolepící tapetou ala mramor.

3) Rekvizity a doplňky – v jídle letí retro

Čím starší a otlučenější, tím lepší. Řeč je o doplňcích a rekvizitách. Zatímco krásné modelky vyniknou ve staré opuštěné tovární hale, vaše pečená kachna s křupavou kůrkou bude jako princezna, když ji posadíte třeba do starého litinového pekáče.

4) Žádné triky, co vyfotíme, sníme

Fotografování jídla je samostatnou disciplínou a profesionální fotografové mají spoustu triků, jak oklamat oko a přitom vzbudit dojem chutného jídla. Tím se ale není potřeba zabývat, jelikož naše objekty opravdu sníme. Stačí být pohotový a při přípravě pokrmu už přemýšlet o jeho nafocení. Tedy naaranžovat si prostředí předem, abychom neztráceli čas a jídlo neoschlo, neokoralo, zelenina nezvadla, šlehačka nespadla a podobně. Ještě horký pokrm poté jen dosadíte na připravenou scénu. A kdybyste přeci jen stáli o kouřící polévku, pomůže za talířem zapálený doutník.

Dnes vaříme a fotíme lososa

5) Chce to dobrý fotoaparát - zrcadlovka nebo mobil?

Mobil by měl být pro fotografování jídla spíše nouzovým řešením, ačkoliv s mnohými zvládnete i efektní snímky. Chceme-li ale vyvolat dojem umělecké fotografie, měli bychom si pohrát s hloubkou ostrosti, předměty totiž máme poměrně blízko sebe a pro zdůraznění detailu je dobré mít ostrý jen kýžený detail nebo část obrazu. Což mobil ani obyčejný kompakt nedokáže. I tak ale nemusíte shánět hned zrcadlovku. Stačí si pořídit kompaktní fotoaparát se zoomovacím objektivem. Uvidíte, že se vám nakonec hra s detaily zalíbí a jednou třeba pomyslíte i na vydání vlastní kuchařky.

Denní světlo jídlu sluší