Grilování v plném proudu. Jakou přílohu zvolit k masu? Zeleninové ratatouille

Jestli si chcete užít letní grilování, udělat zajímavou přílohu k masu nebo i samotnou, aby i vaše děti do sebe dostaly zeleninu, zkuste ratatouille. Jde o grilovanou zeleninu, kdy se každý druh dělá zvlášť a nakonec spojí a ochutí bylinkami. Pokrm je možné jíst za tepla i za studena. To všechno nám prozradila šéfkuchařka restaurace Slowpec v Líšnici ve středních Čechách.

Ratatouille:

paprika (2 druhy podle barev)
cuketa
lilek
cibule
česnek
rajčata (lze i konzervovaná)
tymián
rozmarýn
špetka soli
olivový olej
třtinový cukr

Suroviny na ratatouille

Postup:

1. Zeleninu očistíme a omyjeme. Papriky zbavíme jádřinců. Nakrájíme na větší kousky. Zelenina by měla být v jídle vidět. Proto se nebojíme i centimetr silných proužků.

2. Lilek před nakrájením mírně osolíme a zbavíme tak přebytečné vlhkosti. Česnek rozdrtíme. Při přípravě pokrmu nám slouží jeho chuť a vůně. Z hotového jídla ho však vyndáme.

Nakrájený lilek

3. Na pánvičce si rozpálíme olivový olej, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a jednu lžíci třtinového cukru. Necháme zkaramelizovat a restujeme do zlatavé barvy.

4. Orestovanou cibuli s česnekem dáme do sítka, aby nám odkapal přebytečný olej.

5. Pánev vymyjeme, vytřeme ubrouskem a na rozpálenou pánev nalijeme nový olej a restujeme další zeleninu. Děláme to proto, aby nám na pánvičce v oleji nezůstaly restované kousky, které by v pokrmu zhořkly a navíc by byl olej přepálený. Takto opakujeme u každé zeleniny.

6. Až máme všechnu zeleninu orestovánu tak ji vrátíme zpět do pánve a společně s rajčaty a bylinkami podusíme asi 15 minut. Dle chuti osolíme a opepříme. V tuto chvíli se nám hezky spojí chutě orestované zeleniny.

7. Podáváme jak zatepla, tak zastudena.

Ratatouille na pánvi


Co je to Ratatouille?

Jde o tradiční francouzský zeleninový pokrm, připravovaný zejména v okolí města Nice. Jméno pochází z okcitánského slova ratatolha, což znamená míchaný pokrm. V Katalánsku je podobný pokrm nazýván xamfaina a na Mallorce tumbet. Ratatouille bývá většinou servírována samostatně, často s chlebem, někdy bývá používána jako náplň do palačinek a jen výjimečně jako příloha k jiným pokrmům.

K základním ingrediencím patří rajčata, česnek, cibule, cukety, lilek, papriky a koření (zejména bazalka, majoránka, tymián apod.), je ale možné použít i celou řadu další zeleniny.

Kateřina Abtová servíruje


Kateřina Abtová

Spolumajitelka a šéfkuchařka restaurace Slowpec ctí tradiční venkovskou kuchyni v moderním pojetí a v tomto duchu se jí povedlo kousek za Prahou vybudovat z malé restaurace vyhlášený podnik, kam se za dobrým jídlem sjíždějí hosté z širokého okolí. Ve Slowpeci se pod jejím vedením vaří pomalu, poctivě, bez náhražek a zahušťovadel. Ráda čerpá z kuchyně našich předků a po jejich vzoru často používá méně atraktivní a opomíjené suroviny, jako jsou třeba vnitřnosti, a přípravou je povyšuje na lahůdky.