Historie srbského rizota vás možná překvapí. Kořeny má v Turecku

Notně kořeněná směs masa se zeleninou a bramborami nebo rýží se u nás hlavně za dob socialismu označovala jako srbské rizoto. Češi si tak překřtili balkánské jídlo džuveč, které rádi jedli při své dovolené v Jugoslávii. Pokrm je ale tureckého původu a s tureckými výboji se rozšířilo téměř po celé Evropě.

Název džuveč vychází z tureckého slova güveç, označující kameninový kotlík. Dusilo se v něm maso s různou zeleninou a kořením, které zrovna v daném ročním období nebo kraji byly k dispozici.

Víte, jaké je hlavní město Srbska?

a) Istanbul – SMS ve tvaru POCHOUTKY A

b) Bělehrad – SMS ve tvaru POCHOUTKY B

Za odpověď připište ještě své jméno a celou adresu. SMS odešlete na číslo 90 011 04. Cena SMS jsou 4 Kč vč. DPH.

Vítěz získá balíček koření od Kotanyi v hodnotě 500 korun společně s mísou na lasagne od společnosti Zepter.

Soutěžíme do úterní půlnoci – 28. června 2016!

Kompletní pravidla SMS soutěže najdete zde.