Houbové knedlíky z Lužických hor od šéfkuchaře Martina Dvořáka

S podzimem přichází sezóna honů, lovů a zvěřiny na talíři. Zejména k dušeným zvěřinovým pokrmům se velmi hodí knedlíky. Obohatit je můžete také další podzimní surovinou – houbami. Jak takové knedlíky připravit nám poradil šéfkuchař Restaurace U Podkovy v Jítravě Martin Dvořák. Tamní podnik má dokonce vlastní honitbu a lesy, kde se dají houby sbírat.


Houbové knedlíky:

1 toustový chleba, petrželka, pažitka, tymián, rozmarýn, houby, 1 dcl mléka, sůl, pepř mletý, muškátový oříšek, 3 až 4 žloutky z vajec, 3 až 4 bílky

Postup:

Směs surovin na houbový knedlík

Toustový chleba necháme dvě až tři hodinky oschnout a následně jej nakrájíme na kostičky. Kůrky neokrajujeme. Přidáme nakrájené bylinky (petrželku, pažitku a tymián, případně rozmarýn) a opepříme nahrubo mletým barevným pepřem. Osolíme a zalejeme cca 1 dcl mléka. Přidáme žloutky a dobře promícháme.

Houby očistíme, nakrájíme nahrubo a vmícháme do těsta. Přidáme trochu nastrouhaného muškátového oříšku.

Z bílků si uděláme sníh, který dobře promícháme s připravenou směsí. Vznikne nám těsto, ze kterého vytvarujeme koule, které budou držet dobře tvar. Ideální průměr je šest centimetrů, ale můžeme tvarovat také třeba válečky. Koule (nebo jiný tvar) zabalíme do potravinářské fólie, kterou propíchneme.

Šéfkuchař Martin Dvořák z Apartmán hotelu Jítrava

Takto připravené knedlíky vaříme v páře v kastrolu na pařáku přibližně deset minut. Po uvaření hned podáváme.


Martin Dvořák

V kuchyni šéfuje týmu kuchařů Martin Dvořák. Jeho um a píle vynesla restauraci na vrcholné příčky české gastronomie, jak potvrdil i poslední žebříček Maurerova výběru Grand restaurant. Tvrdí, že vařit se má z čerstvých surovin a nebát se, že by to bylo složitější. Vychází z regionální kuchyně, z nabídky zvěřiny a oblíbených receptů.