Houbové kroupeto sypané parmazánem jako zdravý a chutný oběd

Trutnovsko bývalo vždy krajem, kde lidé museli vařit levně, ale také vydatně. Tohle vše splňuje i tamní houbové kroupeto. Je inovované a moderně dochucené – na místo soli i parmezánem. Recept na tuto tradiční pochoutku nás naučil kuchař Petr Tomeš z restaurace Kravín v Mladých Bukách. Zkuste ho také.

Houbové kroupeto s parmezánem:

kroupy číslo 10, 2 dcl hovězího vývaru, sůl, kmín, pepř, 20 g cibule, 80 g hub, sádlo, 10 g másla a červené víno

Postup:

Kroupy si naložíme přes noc do vody a necháme je nabobtnat. Druhý den je dáme vařit do poloměkka (al dente). Přidáme sůl a pepř. Po uvaření slijeme.

Cibuli si nakrájíme najemno. Houby nakrájíme na větší kousky.

Houbové kroupeto sypané parmazánem

Na pánvičce si na sádle zpěníme cibuli do sklovata. Přidáme nakrájené houby a podlijeme červeným vínem. Dusíme, dokud nám nevznikne silný houbový fond.

Nakonec přidáme na pánvičku kroupy, promícháme a prohřejeme, zamícháme oříšek másla a můžeme podávat. Na hotový pokrm už jen nastrouháme pár hoblinek parmezánu.


Restaurace Kravín v Mladých Bucích

Objekt kravína byl postaven i přes nesouhlas obyvatel obce v 60. letech minulého století. Dnešní parkoviště mezi restaurací a bobovou dráhou tehdy sloužilo jako úložiště nepotřebných strojů - zbytků socialistické velkovýroby. Poslední přestavbou je právě restaurace Kravín. To, že nejlepší z kravína už nemusí znamenat jen jogurt, sýr a mléko, se rozhodla restaurace dokázat svým regionálním menu z čerstvých surovin.