Jahodové knedlíky z tvarohovo-bramborového těsta jsou vláčné a kloužou samy do úst

Typicky letní sladké jídlo jsme dělali s Dagmar Motyčkovou v obci Horní Libchavy na Orlickoústecku. Porotu soutěže zaujaly ovocné knedlíky dělané z tvarohovo-bramborového těsta. Knedlíky takto vařívala maminka paní Motyčkové už před více než 50 lety. Díky bramborám jsou vláčnější a kypřejší.

Jahodové tvarohovo-bramborové knedlíky

1 kostka plnotučného tvarohu (250 g)
200 g polohrubé mouky
200 g den předem uvařených brambor (asi 3 menší brambory)
1 vejce
2 polévkové lžíce oleje
1 špetka soli
20 ks větších jahod (nebo jiné sezonní ovoce)

Postup:

Do mísy dáme tvaroh, přidáme nastrouhané uvařené brambory, mouku, sůl, vajíčko a dvě lžíce oleje, aby se vše spojilo. Vše promícháme.

Z těsta vytvoříme válečky, ze kterých odkrajujeme nožem kousky. Z nich pak rukou na vále vytvoříme placičku, do které vložíme jahodu, těstem obalíme, dotvoříme kuličku.

Do hrnce nalijeme vodu, osolíme špetkou soli a přivedeme ji k varu. Vložíme knedlíky a necháme vařit cca 2 minuty. Vyndaváme, když vyplavou na povrch. Mezitím si připravíme strouhankovou posypku.

Strouhanková posypka

50 g másla
200 g strouhanky
150 g hnědého třtinového cukru
1 lžička mleté skořice

Postup:

Na pánev dáme kousek másla, necháme ho rozpustit, přisypeme přesátou strouhanku, přidáme cukr a necháme opražit. Do vychladnuté strouhanky můžeme přidat na ovonění trochu skořice.

Knedlíky po uvaření vložíme do kastrolku s troškou másla, aby se neslepily, a tím se omastí a není třeba je mastit na talíři, jen je posypeme opraženou strouhankou.

Dagmar Motyčková

Velmi si cení poroty a jejich celoživotní práce a obdivuje je. Potěšilo ji, že vybrali její recept. Ovocné knedlíky dělávala už její maminka. Brambory přidávala nejen kvůli chuti, ale aby bylo knedlíků i více a najedly se všechny děti. Paní Motyčková ráda peče – má mnoho vyzkoušených receptů – těch zaručeně dobrých asi 10. Ochutnali jsme i její bábovku s tvarohem, ten se vkládá jako vrstva do formy, nikoliv do těsta. A přidávají se i meruňky. Vše bylo výborné!