Pochoutkový rok10. září  2017 v 10:04  

Jahodový tunel sníte na posezení. Jemný dezert Anety Bartuškové připomíná pacholíka

Jahodový tunel Anety Bartuškové - Foto: Martin Čuřík

Jahodový tunel Anety BartuškovéFoto: Martin Čuřík

Je to až neuvěřitelné, ale ještě na začátku září rostou jahody na zahrádce Anety Bartuškové z Bítovčic na Vysočině. Hned je využila do skvělého chlazeného dezertu, který nazvala jahodový tunel. Stačí počkat jeden den, aby byl tak dobrý, že ho sníte na posezení.

Jahodový tunel 

300 g jahod
400 g zakysané smetany
1 smetana ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 želatinový ztužovač za studena
100 ml vlažné vody
1 balíček dětských piškotů 

Postup: 

Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. 

Formu na biskupský chlebíček si vyložíme potravinářskou folií (musí pokrývat všechny strany a přesahovat přes okraje) a na dno naskládáme dvě řady piškotů. 

Ve větší míse metličkou promícháme vodu se želatinovým ztužovačem. Poté po lžících přidáme ušlehanou smetanu, kterou jsme zároveň smíchali se zakysanou smetanou a moučkovým a vanilkovým cukrem. Přidáme nakrájené jahody a dobře promícháme. 

Takto připravenou polovinu směsi dáme do formy na první vrstvu piškotů. Uhladíme, vyskládáme další vrstvu piškotů, kterou zakryjeme druhou polovinou smetanové směsi s jahodami. Nakonec vyskládáme třetí vrstvu piškotů. Zabalíme folií a dáme do lednice na 24 hodin. 

Aneta Bartušková 

Na zahrádce jí rostou nejen jahody, ale dokonce několik malých smrčků, které později přesazuje do vlastního lesa. Aby příprava dezertu rychleji uběhla, upekla Aneta Bartušková buchtu a její manžel nasmažil kopu řízků. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace