Jak burger okouzlil svět? Poznejte šťavnatou historii masa v housce

Kdo dal jako první plátek mletého hovězího do rozkrojené žemle, o tom se vedou spory. Důležité je, že burger nejdřív uchvátil Ameriku, následně i velkou část zbytku světa. I když lepší je označení hamburger, protože inspirace přišla do Ameriky s námořníky a přistěhovalci právě z německého přístavního města Hamburk.

V Hamburku si v 19. století pochutnávali na kvalitním hovězím z tamních krav. Většinou v podobě placiček mletého, okořeněného a opečeného masa. Němci, kteří se rozhodli zkusit štěstí za velkou louží, si vzali recept na pochoutku s sebou do Ameriky. Někteří si otevřeli ve velkých městech vlastní restaurace a zanedlouho začaly nabízet upravenou verzi masové dobroty z Hamburku. Mleté nebo sekané hovězí, česnek, cibule, sůl a pepř. Úspěch byl zaručen.

Hamburgery z pojízdné prodejny

Placičky mletého hovězího si rádi dávali i dělníci. Od poloviny 19. století americké továrny začaly nabírat spousty přistěhovalců z Evropy. Pracovalo se ve dne v noci. Hladoví pracovníci si museli s jídlem pospíšit, aby se mohli rychle vrátit do práce. Vozíky s rychlým občerstvením, které za nimi putovaly, začaly brzy, kromě kávy a něčeho malého k zakousnutí, nabízet i grilované mleté hovězí. Jak ubíhala léta, pojízdné potraviny se vybavily plynovými grily, a tak nebyl problém maso připravit na místě.

Čtěte také

Jíst ve stoje a v rychlosti plátek grilovaného masa nebylo jednoduché. Někoho napadlo dát ho mezi dva chleby. Brzy se oblékl do žemle, a fast foody na sebe taky nenechaly dlouho čekat. V roce 1921 otevřeli Billy Ingram a Walter Anderson první fast food s hamburgery, White Castle v Kansasu. Bratři McDonaldovi rozjeli Burger Bar Drive-In v San Bernardinu v Kalifornii ve 40. letech. Nápad s okénkem, z něhož obsluha podává hamburgery řidičům a jejich spolujezdcům, se brzy vyplatil. A funguje dodnes.

Nepleťte si burger s karbanátkem

Petr Chaloupka, majitel a šéfkuchař restaurace Peter´s Burger Pub, dává s kolegy do burgeru trochu mletého pepře. Solí až na grilu. Hovězí melou najemno. Jak zajistí, aby maso drželo pohromadě, i když se do něj nedává vejce nebo strouhanka jako do karbanátku? „Záleží na tom, jaké partie masa semelete. Ideální je 20 % tuku,“ vysvětluje.

Pokud si netroufáte burger ukousnout, klidně ho rozložte a jezte příborem

Maso se vytvaruje pomocí formiček a dá se na gril. Doma můžete použít pánev a pak dát burger na chvilku dotáhnout do trouby. Ale hezky pomaličku, abyste maso nevysušili, aby zůstalo šťavnaté. Dobrou žemli koupíte u dobrého pekaře. Co a jak do ní poskládat? Fantazii se meze nekladou. „Doporučuju dolů nějakou majonézu, aby neprotekla šťáva z masa do housky,“ říká Petr Chaloupka. Zbytek záleží na sezoně a na tom, co máte rádi.

Co a jak navrstvit

Petr nabádá, ať popustíme uzdu fantazii, k burgeru do žemle můžeme dát zeleninu (salát, rajče, kroužky červené cibule), ovoce, marmeládu, třeba z rajčat nebo rebarbory, k tomu uzeninu, sýr: čedar, goudu, ementál… Ingredience vrstvěte tak, aby se burger při jídle dobře držel a nerozjížděl se v rukách. Hlavní je rychle ho sníst, neskladovat a nepřevážet. Když dáte teplé na studené, výsledek za chvíli nevypadá dobře.

Dnes se burger prodává v nekonečné řadě variant. Někde hovězí maso nahradilo kuřecí, krůtí nebo lososí, jinde dokonce mleté černé fazole nebo rýže. Burger nabízí fast foody i luxusní restaurace. Samostatnou disciplínu představují hranolky. Důležitá je odrůda brambor, ze kterých si je sami vyrobíte. Usmažíte, osolíte, podáváte.