Pochoutkový rok30. dubna  2017 v 10:04  

Jak docílit mramorování u bábovky?

Finální mramorová bábovka - Foto: Michal Plšek

Finální mramorová bábovkaFoto: Michal Plšek

Toužíte po dokonale mramorované bábovce? Když dodržíte rady cukrářky Pavlíny Berzsiové, výsledky se dostaví. Je potřeba například počítat s tím, že těsto s kakaem je těžší než světlé těsto.

Těsto s kakaem je potřeba kvůli žádanému mramorování zlehčit trochou mléka. Poté už těsta lijeme do formy střídavě. Ve formě těsto ještě druhým koncem vařečky lehce promícháme. 

Chcete-li mít tmavou část bábovky ve středu, nalijte prvně do formy světlé těsto a teprve na závěr těsto s kakaem. Právě kakao způsobí, že tmavá hmota těstem díky své konzistenci „propadne“ do středu sama. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace