Pochoutkový rok11. března  2018 v 10:04  

Jak nakládat roštěnou

Když nebudete roštěnou vakuovat, alespoň 1-2 dny ji nechte v lednici proležet - Foto: Ivana Šuláková

Když nebudete roštěnou vakuovat, alespoň 1-2 dny ji nechte v lednici proležetFoto: Ivana Šuláková

Roštěná je steakové maso. Její úprava záleží na tom, jak silné plátky máme rádi. Tenké plátky jen ošlehneme na tuku a vyndáme. Vyšší roštěnou je lepší naložit, tedy potřít olejem a posypat kořením. A pokud se maso nebude vakuovat, nesolit!

Když nebudete maso vakuovat, alespoň 1-2 dny ho nechte v lednici proležet. Pokud není možnost delšího uskladnění, maso nechte alespoň 2 hodiny odpočinout a pak zprudka opečte. Základem je, aby maso pocházelo z mladého kusu. Jinak je roštěná tuhá. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas