Jak nebezpečná je práce včelaře? Artur Kubica se vydal stáčet med

Včelaření je celoživotní záliba. Mnozí milovníci včel tvrdí, že kdo jednou přilne k užitečnému hmyzu, už toho nikdy nenechá. Ostravský redaktor Artur Kubica včelaří už 16 let. Včelařili jeho strýcové, a tak se jednoho dne rozhodl, že si nebude med kupovat v supermarketu, ale že si ho udělá sám.

Co potřebujete na výrobu vlastního medu? Především zbavit se strachu ze včel. Odborníci tvrdí, že než se z jednoho stane včelař, než si pořídí první roj a úl, měl by se nechat jednou dvakrát bodnout, aby věděl, jaké bude mít reakce. Artur Kubica se se včelami a s jejich bodnutím setkal poprvé už ve dvou letech. Na strýcově včelnici si se včelami hrál. Bral je z plástve po desítkách, a tak je jasné, že když se to některé z nich nelíbilo, bodla ho. První bodnutí navíc většinou rozdráždí kolegyně. Artur tenkrát skončil v nemocnici, ale neztratil vztah ke včelám.

Co je potřeba do začátku

Začínat s chovem včel je finančně docela náročné. Jeden nový úl s několika medníky stojí přibližně 2 000 korun, potřebujete také rámky, stěny ze včelího vosku a hlavně vám někdo musí prodat roj, o který se pak staráte, aby dobře prosperoval a přinesl med. Když chcete med stáčet, potřebujete medomet. Lze si pořídit starší, na ruční pohon, který se prodává od 500 po několik tisíc. Elektrické medomety z nerezu stojí podstatně více.

Redaktor Artur Kubica včelaří už 16 let

Poté už vám chybí jenom kvalitní sítko, přes které med z medometu vytéká do čisté konve, odkud sladký poklad později rozléváte do sklenic. Vybavení včelaře může být samozřejmě podstatně širší, ale již se základem zvládnete včelám odebrat med.

Jak se získává med

Včelař si musí připravit dýmák. Jedná se o foukací přístroj s ručním měchem, do kterého dáte zapálený troud. S jeho pomocí dým vháníte do úlu v místech, kde chcete odebírat plástve medu. Včely mají poté pocit, že hoří, a tak neútočí. Reagují opačně, snaží se do sebe dát co nejvíce medu, kdyby se včelí roj chtěl vznést nad požár a hledat nové působiště.

Včelí med

Musíte mít také kuklu. Když vás včely popíchají do rukou, je to celkem bez problému. Horší je, když dostanete žihadlo do oka nebo nosu. Rychle potom natečete, že vás ani doma nepoznají.

Slušný včelař se podívá, kolik medu je v úlu, a odebere množství, aby včelám zůstalo něco k obživě, pokud by se změnilo počasí a snůška nebyla.

Medobraní nebude

Artur Kubica tentokrát ale zjistil, že je v úlech medu málo, a tak odložil medobraní o dva týdny. I tak může dopadnout plánované odebírání. Vždy totiž závisí na tom hlavním - včelách.

Pokud mají z čeho nosit nektar, jsou úly plné, pokud se jim nedaří, prší anebo je naopak moc sucho, ani stromy a rostliny nevydají své bohatství.

autor: Artur Kubica