Pochoutkový rok19. března  2017 v 10:04  

Jak nepotrhat první palačinku? Základem je trpělivost

Jak připravit vynikající palačinky? - Foto: Fotobanka Pixabay

Jak připravit vynikající palačinky?Foto: Fotobanka Pixabay

Když připravujete palačinky, povedou se vám na první pokus? Pokud se první palačinka potrhá, bývá to důsledek zbrklosti a nedostatečně rozehřáté pánve. Jak se chyb vyvarovat?

Pokud máte pánev se silným dnem, chvilku jí trvá, než se dobře prohřeje. A když potom na smažení palačinek spěcháte, nalijete první palačinku na nevyhřátou pánev. A ta se potrhá. 

Proto se doporučuje nespěchat, nechat pánev s trochou tuku dostatečně prohřát a možná i předem zkusit, zda je připravená. Stačí na ni kápnout trochu těstíčka a hned uvidíte, jestli se okamžitě začne smažit. 

Palačinky se pečou při vysoké teplotě přibližně 1 minutu. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 28. května  2017 v 10:04     FotogalerieAudioVideo  rubrika: Pochoutkový rok

    Osvěžující salátová polévka. O recept na mléčnou pochoutku se podělila Hana Lečková

    Polévka z hlávkového salátu je rychlá a osvěžující. A pro Hanu Lečkovou z Kolšova představuje také vzpomínku na dětství, kdy mléčnou dobrotu dostávala na stůl nejčastěji. Tým Pochoutkového roku proto vyrazil zjistit...

     
  • 28. května  2017 v 10:04       rubrika: Pochoutkový rok

    Jak stáčet piškotovou roládu?

    Základem pěkné rolády je správně upečený korpus, který nesmí být ani příliš suchý, ani příliš měkký. Pro její stáčení se vždy vyplatí použít pečící papír. Naše babičky používaly sice utěrky, ale pečící papír je pevnější...

     
  • 28. května  2017 v 10:04     FotogalerieAudio  rubrika: Pochoutkový rok

    Hermelínový fenomén pochází ze Sedlčan

    Pokud patříte k pamětníkům, možná si vzpomenete, jak se před 60 lety v obchodech objevily první hermelíny. Tehdy v potravinách žádné chladicí vitríny nebyly. Někde dokonce téměř neznámé sýry vystavili prodavači do výlohy...

     

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace