Jak nepotrhat první palačinku? Základem je trpělivost
Když připravujete palačinky, povedou se vám na první pokus? Pokud se první palačinka potrhá, bývá to důsledek zbrklosti a nedostatečně rozehřáté pánve. Jak se chyb vyvarovat?
Pokud máte pánev se silným dnem, chvilku jí trvá, než se dobře prohřeje. A když potom na smažení palačinek spěcháte, nalijete první palačinku na nevyhřátou pánev. A ta se potrhá.
Proto se doporučuje nespěchat, nechat pánev s trochou tuku dostatečně prohřát a možná i předem zkusit, zda je připravená. Stačí na ni kápnout trochu těstíčka a hned uvidíte, jestli se okamžitě začne smažit.
Palačinky se pečou při vysoké teplotě přibližně 1 minutu.
Pavlína Berzsiová
Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.
Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.