Jak nepotrhat tažený závin?

Trik se skrývá v kvalitě těsta, na které nesmíme spěchat. Těsto na tažený závin je z mouky, octa a žloutku. Mouku je třeba nechat odpočinout, aby nabobtnala a těsto bylo pružné a vláčné. A jak s ním následně pracovat?

Těsto rozválíme válečkem a necháme 15 až 20 minut odpočinout přikryté utěrkou. Necháme ho poté na utěrce poprášené hladkou moukou a prsty nebo hřbetem ruky ho vytahujeme. Pokud nepůjde vytáhnout a bude se smršťovat, necháme jej opět 10 až 20 minut odpočívat. Lepek nabobtná a těsto bude pružnější.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová