Jak péct správně závin, aby nespadl?

Pokud vám při pečení závin splaskne, dejte si pozor na dva nejčastější problémy. Zaprvé jde o dobu pečení. Spousta receptů totiž uvádí velmi krátký čas. Ačkoliv se může zdát těsto velmi tenké, minimální doba pečení by měla být alespoň 45 minut. Jen tak docílíte správně křupavého těsta.

Minimálně 45 minut by se mělo péct také těsto listové a tažené těsto. Pokud závin vyndáte dříve, pára z náplně se zevnitř neodpaří, těsto navlhne a splaskne.

Před pečením je také důležité do těsta udělat vidličkou dírky, aby z něho mohla unikat pára. Když pravidla dodržíte, odměnou bude křupavý závin.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.