Jak péct velikonočního beránka, aby se nerozlomil

Forma na beránka má hned několik míst, která jsou při vyklápění upečené dobroty riziková. Patří mezi ně třeba nos nebo uši. Proto je vždy dobré volit recept, který obsahuje více tuku. Těsto bude vláčnější a bude se lépe vyklápět. Navíc si budete moci beránka upéct i o pár dnů dříve.

Při pečení v hliněné formě beránka pečte nejdříve ve vyhřáté troubě při vyšší teplotě (180 stupňů – 20 minut). Forma se tak rychle prohřeje a těsto se začne rychle péct. Pokud by byla trouba málo vyhřátá, může těsto z formy začít vytékat. Následně snižte teplotu na 160 stupňů a dopečte.

Při pečení je potřeba ohlídat, aby nevznikla krusta. Proto špejlí těsto průběžně zkoušejte, a jakmile se přestane lepit, vyndejte z trouby a nechte 5 až 10 minut vychladnout. Poté vyklopte.

Formu lze také zabalit do studené vlhké utěrky a následně beránka opatrně z formy vyklopit.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.