Pochoutkový rok28. ledna  2018 v 10:04  

Jak poznat stáří hovězího masa podle barvy?

Při nákupu si díky barvě masa můžete udělat obrázek, z jak starého kusy krávy nebo býčka pochází - Foto:  unsplash.com, CC0 Public domain

Při nákupu si díky barvě masa můžete udělat obrázek, z jak starého kusy krávy nebo býčka pocházíFoto:  unsplash.com, CC0 Public domain

Hovězí maso odhaluje své stáří barvou. Odráží se v ní strava dobytka, který spásá trávu obsahující železo. A to se ukládá ve svalovině. Čím je skot starší a spásal za život více trávy, tím je maso tmavší.

U telat v době, kdy ještě sají mléko, bude maso mléčně bílé. V okamžiku, kdy přejde na zelenou stravu, začne tmavnout. 

Při nákupu si díky tomu můžete udělat obrázek, z jak starého kusu krávy nebo býčka maso pochází. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace