Jak poznat stáří hovězího masa podle barvy?

Hovězí maso odhaluje své stáří barvou. Odráží se v ní strava dobytka, který spásá trávu obsahující železo. A to se ukládá ve svalovině. Čím je skot starší a spásal za život více trávy, tím je maso tmavší.

U telat v době, kdy ještě sají mléko, bude maso mléčně bílé. V okamžiku, kdy přejde na zelenou stravu, začne tmavnout.

Při nákupu si díky tomu můžete udělat obrázek, z jak starého kusu krávy nebo býčka maso pochází.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána