Jak se ručně vyrábí vařečky? Poctivá práce z nich dělá elegantní pomocníky

Na žádném domě v Telči sice nenajdete nápis Matějova dílna, v jednom ale pracuje nadšený umělecký truhlář Matěj Hořák. Místnosti má plné starého nábytku, který čeká na zrestaurování, i nových kusů z čerstvého voňavého dřeva. Mimo jiné ale také zpracovává drobnosti do kuchyně. Prkýnko nebo vařečku vyrábí ručně jako za starých časů.

Vybrat si jen jednu vařečku je u Matěje Hořáka nesmírně těžké, každá má jiný tvar i jinou barvu. Je to nejen tím, jaké dřevo Matěj vybírá, ale také jak s ním pracuje. „Prodejci mě mají rádi, mě totiž zajímá dřevo, které se v běžné truhlařině těžko zpracovává, protože je kroucené a má hodně svalů. Beru to, co se nemůže prodat, ta nejkřivější prkna a dřevo, kde je nejhezčí kresba,“ zamýšlí se Matěj Hořák.

Dřevo se třikrát máčí

Nejdříve se dřevo na vařečky nařeže na takzvané švartny – tenká prkýnka. Musí se nechat vyschnout. Suché se potom vykrouží na pásové pile do požadovaného tvaru, který se dál upravuje. Používá se k tomu jakýsi zvláštní hoblík, kterému se říká „vlaštovka“. S ním jdou dělat skvělé věci, zaoblení na kraji, i na rovině, díky němu se vytvaruje přesně tvar, jaký chcete. Nakonec ty nejmenší věci dodělává Matěj rašplí.

Čtěte také

Běžná průmyslová vařečka je na stroji vyrobená za chvíli. Tady v Matějově dílně si ale musíte počkat. Nejvíce na tom asi trvá, že se věc musí opracovat několikrát po sobě. Nejdříve se vařečka vytvaruje nahrubo, potom obrousí a ponoří do vody. Zvednou se na tom léta a dřevo zhrubne. Takhle to Matěj udělá třikrát a vařečky už zůstanou hladké.

A třikrát olejuje

Každý dřevěný kus se ještě napouští olejem. Používají se jen určité druhy olejů, protože ne všechny tuky na dřevě fungují. Podle Matěje například olivový olej nebo máslo žluknou a páchnou, ale olej lněný, makový, světlicový nebo tungový jsou vysýchavé, nežluknou a ze dřeva nejdou vymýt. „Olejům se také musí dát čas, napouštím věci dvakrát. Nakonec ještě než je dostane zákazník, tak je přetřu voskoolejovou pastou.“

Matěj Hořák při práci

Čím zajímavější dřevo, tím lépe

Nejraději mají lidé výrobky ze švestky a ovocných stromů obecně, například z třešně nebo jabloně. Kromě toho Matěj Hořák hodně vyrábí z hlohu, javoru a populární je i americký ořech. „Švestka je ale asi nejoblíbenější, má skvělou barvu, která se tak často nevidí.“ Věci se objednávají na internetu a Matěj vám je osobně pošle poštou, ale zároveň povzbuzuje, abyste si tu svou vařečku nebo prkýnko přišli vybrat osobně.

Vařečka má vysychat vestoje

O vařečky se musíme starat, aby vydržely co nejdéle. Nikdy je nedávejte do myčky a pokaždé, když vysychají, je postavte, aby k nim vzduch mohl rovnoměrně. „Nejhorší pro dřevo je, když leží třeba někde na dřezu a z jedné strany je mokré.

autor: dak