Jak se správně točí zmrzlina? Vyzkoušeli jsme si to

V létě stánky s točenou zmrzlinou vyskakují takřka všude. Koupaliště a cukrárny jsou základ, stojan s vyobrazeným kornoutkem ale láká k sladkému hřešení i u silnic v malých obcích. Točená zkrátka k prázdninovým dnům patří, a tak jsme se podívali, jak vše funguje za prodejním pultem.

Historie zmrzliny začíná údajně už ve starověku. Měla podobu ochuceného sněhu nebo ledu. První stroj na výrobu zmrzlinu vymyslela Američanka Nancy Johnsonová, patentovat si ho nechala v roce 1843. Dnes si můžete pořídit stroj na kopečkovou i točenou zmrzlinu nebo kombinovaný stroj, ve kterém kromě zmrzliny vyrobíte i další pochoutky, jako je pudink, ledová tříšť, krém nebo sorbet.

Točená „teplejší“ než kopečková

Kopečkovou připravíte ve výrobnících, v nichž se po vložení zmrzlinové směsi celá dávka zmrazí najednou. Točená zmrzlina se vyrábí postupně, pokaždé pouze množství potřebné pro jednu porci. Zmrzlina je tedy vždy čerstvě vyrobená. Směsí ze zásobníků se plní válce, kde dochází k vlastní výrobě zmrzliny.

Čtěte také

Starší stroje využívaly k plnění válců pouze gravitace, zatímco novější modely jsou vybaveny speciálními nášlehovými čerpadly směsí. Tato čerpadla směs ze zásobníků pod tlakem vstřikují do výrobních válců. Tímto nášlehem je směs výrazně obohacena o vzduch a zvětšuje svůj objem. Zvýrazňují se také pocity smetanovosti, hebkosti a lehkosti. Zmrzlina působí „teplejším“ dojmem.

1, 3, nebo 5 pák

Pákový mechanizmus stroje slouží k točení zmrzliny přímo do kornoutu. Existují jednopákové, třípákové, pětipákové nebo samoobslužné stroje. Samostojné na kolečkách, nebo menší, sloužící k instalaci na prodejní pult. Mohou najednou vyrábět jeden typ zmrzliny, dva typy i jejich mix, případně mohou podle nastavení přidávat lemování sirupem. Liší se velikostí zásobníků a rychlostí produkce zmrzliny a mírou nášlehu.

Jakub Zvěřina nejen vysvětloval, ale chvílemi musel obsluhovat i nahrávací zařízení

Stroje pro nejnáročnější provoz fungují na dva okruhy, mohou vedle sebe najednou vyrábět dva zcela nesourodé produkty, nebo mimo sezónu či před koncem prodejní doby pracovat jen na jedné polovině a druhou mít vypnutou a prázdnou.

Čtěte také

Stroje jsou vybaveny počítadlem porcí, v nerezové vaně je plovák nebo jiné zařízení, které hlásí (zvukem), že zmrzlinová směs dochází a je potřeba ji doplnit. Protože se zmrzlina prodává a zmrzlinář tedy bere do rukou peníze, točí zmrzlinu v rukavicích, kornout podává v ubrousku nebo používá kornouty, které přicházejí už z výroby s takzvaným hygienickým návlekem.

Jak se točí do kornoutu

U zmrzlinového okénka obchodu s farmářskými potravinami Česká stodola v pražských Nuslích vysvětloval točení do kornoutu Jakub Zvěřina: „Kornoutek držíte asi centimetr pod ústím trysky, páku zmrzlinového stroje pomalu přitahujete k sobě. Nespěchat! Zápěstí kornoutkem mírně otáčí. Zároveň ho vzdalujete od stroje směrem dolů, a tak ho plníte zmrzlinou. Není na tom nic složitého.“

Trdelník je dole uzavřený, vyplněný čokoládou, do něj se natočí zmrzlina

Jak poznáme, že je zmrzlina správně nachlazená? Jakub otočil kornoutek s vanilkovou vzhůru nohama a nechal ho tak - zmrzlina zůstala jako přibitá! Na co ještě dbát? Nejen, že porce zmrzliny má mít správnou teplotu, ale také odpovídající velikost. Měla by i dobře vypadat. Stejně tak prodávající a prodejní místo.

A že býváte od zmrzliny špinaví až za ušima? Skotští vědci slibují, že s tím bude brzy konec. Loňský rok oznámili světu, že vyrobili zmrzlinu, která netaje.