Jak si doma vyrobit marcipán?

Připravit si v domácích podmínkách hladký marcipán je velice komplikované - Foto: Stock Exchange

Připravit si v domácích podmínkách hladký marcipán je velice komplikovanéFoto: Stock Exchange

Vyrobit marcipán v domácích podmínkách je poměrně složité. Abyste připravili kvalitní hmotu, je potřeba svářet cukr. Nejprve tedy musíte svařit 1 díl cukru s 1 dílem vody, aby vznikl hustý sirup.

Se vzniklým sirupem smícháme sušené mléko, trochu škrobu a jemně mleté mandle. Pravý marcipán by se měl vyrábět z jemné mandlové mouky, kterou ale doma nejspíš nevyrobíte. Doma si můžete mandle namlít, pokud možno co nejjemněji. Přesto počítejte s tím, že marcipán nebude úplně hladký. Pokud byste tedy chtěli sladkou dobrotou potahovat dorty, raději si kupte marcipán v obchodě. 

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace