Jak si doma vyrobit marcipán?

Vyrobit marcipán v domácích podmínkách je poměrně složité. Abyste připravili kvalitní hmotu, je potřeba svářet cukr. Nejprve tedy musíte svařit 1 díl cukru s 1 dílem vody, aby vznikl hustý sirup.

Se vzniklým sirupem smícháme sušené mléko, trochu škrobu a jemně mleté mandle. Pravý marcipán by se měl vyrábět z jemné mandlové mouky, kterou ale doma nejspíš nevyrobíte. Doma si můžete mandle namlít, pokud možno co nejjemněji. Přesto počítejte s tím, že marcipán nebude úplně hladký. Pokud byste tedy chtěli sladkou dobrotou potahovat dorty, raději si kupte marcipán v obchodě.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová