Jak si vychutnat kávu? Bez cukru, bez mléka a hlavně rychle, radí barista Jan Komárek

Kávu si vychutnáte jedině bez cukru, bez mléka a hlavně rychle. Alespoň podle bronzového medailisty z mistrovství světa v degustaci kávy z roku 2013, které proběhlo ve Francii v Nice.

Oceněný barista se jmenuje Jan Komárek a kávu připravuje a nabízí v pražské kavárně Monolok na Vinohradech. Poprvé si kávu dal s mlékem a cukrem, když mu bylo asi devět nebo deset let.

To mu ještě nechutnala, ale když vynechal později cukr, bylo to lepší. Po čase zkusil i kávu samotnou a konečně ji propadl. Preferuje výběrovou zrnkovou kávu, ne tu ze supermarketů, ale z pražíren. Degustaci kávy se věnuje intenzívně poslední tři roky.

Jak naučit jazyk tříbit chutě?

Pokud chcete začít s degustací kávy nebo si ji jen vychutnat, měli byste omezit konzumaci příliš slaných jídel, tolik nesladit a vynechat ostré koření. To pomáhá zbystřit chutě. A potom musíte kávu pít často kávu a chutnat. Měli byste se také naučit pojmenovávat chutě, vůně a aromata.

Jak pít espresso?

Nejdůležitější je nepřidávat k němu nic dalšího – cukr, mléko, smetanu. Velice důležité je espresso před pitím zamíchat lžičkou. Všechny sladké a ovocité tóny v kávě jsou hustější a usazují se na dně šálku. Když pak kávu nezamícháme, tak jak postupně usrkáváme nápoj, káva sládne.

02729664.jpeg

To je sice příjemné, ale kdo si chce plnost všech chutí dopřát v espressu už od začátku, měl by si ji před pitím zamíchat. Pro vychutnání je dobré ho vypít na dva nebo tři loky, zbytečně neotálet, aby káva nevychladla. Ta chuť se hodně mění i v průběhu času a s teplotou.

Pokud káva chladne, vystupují na povrch kyselinky a ovocitější tóny. Navíc se nemusíte bát, že se při servírování kávy opaříte, vždy je podávána při teplotě vhodné k pití.

Co hledat v kávě?

Kdo by rád kávu negustoval profesionálně, měl by ji srkat ze lžičky. Tedy přiložit lžičku s kávou ke rtům a pod tlakem nasát tekutinu do úst, aby se rozprostřela po celém jazyku i patře. Jen tak se k vám dostanou všechny chutě kávy. Je tam více věcí, na které je možné se soustřeďovat. K důležitým patří chuť a dochuť.

Barista Jan Komárek

Přičemž dochuť je pocit, který vám zůstane v ústech po polknutí kávy. Je to dojem, který si nesete s sebou i po čase, kdy jste kávu dopili. Dále se hodnotí kyselinky, tělo, vyváženost a celkový dojem. Mezi další hodnocené faktory patří i chuť, vůně a aromata.

Chuť - to, co cítíme opravdu jen jazykem
Aromata - cítíme nosem a jazykem
Vůně - zachytíme jen nosem.

Ve vůních nejsou žádná omezení. Objevují se vůně po květech, kávové dužině, citrusech, meruňkách, broskvích, višních, čokoládě, pepři, hřebíčku až ke dřevu, hlíně a spálenině. Nezbývá než si kávu připravit a zkusit si ji vychutnat jako profesionál. Začít můžete i u doma překapávané kávy nebo si zajít na espresso do kavárny.