Pochoutkový rok30. července  2017 v 10:04  

Jak správně oddělovat žloutky od bílků?

Jak správně oddělovat žloutky od bílků? - Foto: CC0 Public domain

Jak správně oddělovat žloutky od bílků?Foto: CC0 Public domain

Pokud si chcete usnadnit práci v kuchyni, v obchodech už můžete zakoupit oddělovač žloutků. Jedná se o malou misku s otvorem. Do misky vyklepnete vejce, otvorem proteče bílek a žloutek zůstane v misce. Spolehnout se můžete ale samozřejmě také na klasickou cestu.

Oddělit žloutek od bílku není příliš složité. Vejce naklepneme ostrým nožem, aby se skořápka rozpůlila. Poté žloutek přendáváme z jedné půlky skořápky do druhé, dokud se nezbavíme bílku. 

Obě varianty jsou vhodné zejména pro čerstvá vejce, kdy má žloutek kolem sebe silnou blanku. U starších vajec je už blanka tenká, a tak hrozí její protržení. Potom žloutek oddělit nepůjde. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace