Jak správně udělat třené těsto?
Při přípravě třeného těsta musíte dát pozor, aby se nesrazil tuk s vejci. A jak tomu předejít? Nikdy nepracujte se surovinami právě vytaženými z lednice. Suroviny by měly mít vždy pokojovou teplotu.
Šlehejte nejprve tuk s cukrem, poté přidejte žloutky, u kterých sražení moc nehrozí. Problém může být s celými vejci, která je třeba do těsta přilévat opravdu pomalu. Hlídejte si, aby se vše spojilo, a teprve pak přilévejte dál. Nikdy se nedávají vejce najednou!
Pokud by se těsto srazilo, dejte mísu na mírně nahřátou vodní lázeň a zkuste znovu vyšlehat. Ne vždy se ale těsto podaří zachránit.
Pavlína Berzsiová
Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.
Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.