Jak udělat dobrou drobenku

Na Moravě dělají žmolenku, která je hodně mastná a tvoří velké hrudky. Jinde zas dělají drobenky hodně sypké. Především tedy záleží, jakou preferujete.

Pokud chcete udělat drobenku mastnější, potřebujete 100 g másla, 100 g krupicového cukru a 100 g polohrubé mouky. Vše promněte rukou. Polohrubá mouka je vhodnější než hrubá, drobenka je potom jemnější. Pokud chcete, aby drobenka tvořila větší hrudky, můžete přidat jeden žloutek. Drobenka lépe drží a hrudky jsou křupavé a vláčné.

Do drobenky se dají přidat pro chuť mleté ořechy, vločky, kokos a jiné sypké přísady.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.

Pavlína Berzsiová