Pochoutkový rok27. srpna  2017 v 10:04  

Jak vodorovně prokrojit dortový korpus

A začínáme krájet - Foto: Patrik Rozehnal

A začínáme krájetFoto: Patrik Rozehnal

Pokud chcete prokrojit dortový korpus rovnoměrně, musí být vychladlý. V takovém stavu je totiž zatažený a při krájení se nebude drobit. Ideální je dortový korpus upečený den předem.

Pro samotné prokrojení použijeme nůž, který je delší než průměr dortu. Korpus nejprve nakrojíme po obvodu do hloubky asi 2cm. Druhým tahem stejným způsobem postupujeme hlouběji a teprve třetím tahem korpus prořízneme úplně. Stejný postup opakujeme, pokud z něho chceme tři kusy. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace