Pochoutkový rok20. srpna  2017 v 10:04  

Jak vyšlehat pevný sníh?

Pevný sníh závisí na kvalitě bílků a použitém nádobí - Foto: Martin Čuřík

Pevný sníh závisí na kvalitě bílků a použitém nádobíFoto: Martin Čuřík

Pevný sníh závisí na kvalitě bílků a použitém nádobí. Bílky musí být pokojové teploty, ideálně vyklepnuté den předem, aby si odpočinuly. Při přípravě ale můžete využít i několik zajímavých fíglů.

Šleháme na vysoký výkon. Pokud šleháme v ruce, musíme přidat sílu. Nejprve bílky vyšleháme do pěny a teprve poté přidáme cukr. Pokud bychom cukr přidali hned na začátku, bude šlehání trvat mnohem déle a hlavně sníh nemusí být tak kvalitní. 

Při šlehání si můžeme pomoct pár kapkami citronové šťávy nebo jablečného octa, případně špetkou soli. Kyseliny těchto ingrediencí srazí mastnotu a pomohou k lepšímu šlehání bílků. Ne vždy to ale funguje. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace