Jak vyšlehat pevný sníh?
Pevný sníh závisí na kvalitě bílků a použitém nádobí. Bílky musí být pokojové teploty, ideálně vyklepnuté den předem, aby si odpočinuly. Při přípravě ale můžete využít i několik zajímavých fíglů.
Šleháme na vysoký výkon. Pokud šleháme v ruce, musíme přidat sílu. Nejprve bílky vyšleháme do pěny a teprve poté přidáme cukr. Pokud bychom cukr přidali hned na začátku, bude šlehání trvat mnohem déle a hlavně sníh nemusí být tak kvalitní.
Při šlehání si můžeme pomoct pár kapkami citronové šťávy nebo jablečného octa, případně špetkou soli. Kyseliny těchto ingrediencí srazí mastnotu a pomohou k lepšímu šlehání bílků. Ne vždy to ale funguje.
Pavlína Berzsiová
Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.
Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.