Pochoutkový rok29. října  2017 v 10:04  

Jak zabránit propadání ovoce v těstě?

Peckové ovoce se do bublaniny vypeckovává, aby byly plody lehčí a tolik se nepropadaly - Foto:  Hedonistin,  CC BY-NC 2.0

Peckové ovoce se do bublaniny vypeckovává, aby byly plody lehčí a tolik se nepropadalyFoto:  Hedonistin, CC BY-NC 2.0

Pokud přidáváme ovoce do těsta, záleží především, jaký druh používáme do jakého těsta. Když pečeme bublaninu z třeného těsta, které je pevnější, ovoce tolik nepropadá. Problém může nastat třeba u lehké šlehané bublaniny. Má totiž jen minimální obsah tuku a těsto je po zapečení řidší. Ovoce potom bude chtě nechtě propadat ke dnu.

Pomoci si můžeme tím, že ovoce obalíme v polohrubé nebo hrubé mouce. Tím se jeho povrch zdrsní a nepropadá se. Položíme ho jen na povrch těsta a ovoce se při pečení vlastní vahou zaboří dovnitř bublaniny. 

Pokud ale máme nějaké velké višně nebo jiné těžké ovoce, nepomůže ani hrubá mouka. Proto se také peckové ovoce do bublaniny vypeckovává, aby byly plody lehčí a tolik se nepropadaly. Nebo si můžeme ovoce nakrájet na menší kousky. 

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace