Pochoutkový rok3. září  2017 v 10:04  

Jaká smetana se hodí ke šlehání?

Smetanový dort s ovocem - Foto:  pixabay.com

Smetanový dort s ovocemFoto:  pixabay.com

Pokud chcete mít dobrou šlehačku, musíte použít kvalitní smetanu. Minimální obsah tuku by měl být 33 %. I smetanu s menším obsahem nebo trvanlivou sice vyšleháte, ale nezíská takový objem jako smetana s vyšším obsahem tuku.

Lepší je také používat čerstvou smetanu. Trvanlivá totiž obsahuje další přídavné látky, které prodlužují datum spotřeb a zároveň brání kvalitnímu našlehání. 

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace