Pochoutkový rok27. května  2018 v 10:04  

Jaké hovězí maso lze doporučit na omáčku?

Koprová omáčka - Foto: Czech Specials

Koprová omáčkaFoto: Czech Specials

Pokud chcete s masem podávat typickou českou omáčku, použijte maso z mladých kusů hovězího dobytka. Hodí se tedy býci, jalovice.

Plec kulatá, plec loupaná, květová špička, hovězí krk, váleček (striktně libový váleček je sval v zadní části kýty se spodním šálem – to jsou svaly, které nejvíc pracují, takže jsou tužší). Nejtužší sval je sval žvýkací, tzv. líčka a podle toho se odvozuje délka vaření a tepelné úpravy. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas