Pochoutkový rok15. dubna  2018 v 10:04  

Jaké hovězí se hodí na masovou roládu

Na roládu se výborně hodí maso, které se jmenuje holubička - Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal, Fotobanka Pixabay

Na roládu se výborně hodí maso, které se jmenuje holubičkaFoto: Creative Commons CC0 1.0 Universal, Fotobanka Pixabay

Na roládu se výborně hodí maso, které se jmenuje holubička. Jedná se o šál, který je na hovězím ořechu a zároveň je to taková spodnice mezi květovou špičkou – předkýtím – a ořechem. A jak avizuje svým názvem, tvarem připomíná křídla holubičky.

Holubička má povrchové krytí lojem a jemné mramorování, což je ideální kombinace pro grilování. 

V síti supermarketů tento kus masa asi neseženete, ale poraďte se se svým řezníkem, který vám ji jistě nabídne. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace