Jaké maso je dobré na steak

Steak ze svíčkové s hříbky - Foto: Fotobanka Pixabay, CC0 Public domain

Steak ze svíčkové s hříbkyFoto: Fotobanka Pixabay, CC0 Public domain

Pokud si chcete pochutnat na steaku, existuje snadný způsob, jak poznat dobré maso. Stačí do něj zabořit prst. Když masem projede, je měkké a tedy dobré. Tento způsob ale samozřejmě nejde jen tak použít v obchodě.

Abyste dobré maso poznali před nákupem, řezník vám může přes maso dát folii nebo mikrotenový sáček. A otestuje ho buď on, nebo vy. A pokud následně dodržíte správný postup přípravy, ze steaku budete mít dobrotu. 

František Kšána 

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi. 

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země. 

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky. 

Řezník František Kšána - Foto: Dana Špicarová

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace