Jaké maso použít na hovězí polévku

Silný vývar je nejlepší z hovězího žebra, které je prokvetlé. A výborně ho uvaříte také z hovězí oháňky. Odkud pochází termín „od hlavy po oháňku“?

Termín „od hlavy po oháňku“ poprvé zmínil britský šéfkuchař Fergus Henderson na konci 90. let 20. Století. Nazval tak svou knihu, ve které propagoval respekt k jatečným zvířatům a maximální zužitkování všech typů masa včetně vnitřností a jiných opomíjených částí, které často nenacházely žádné využití.

František Kšána

Řezníkem se stal na popud svého otce. Vyučil se v tehdy vyhlášených řeznictvích v Praze a učil se od bardů z první republiky. V 80. letech žil a pracoval v Libyi.

Po revoluci si otevřel vlastní řeznictví v Praze 6 – Břevnově, kam za ním jezdili zákazníci nejen z Prahy, ale celé země.

Tvrdí, že dobrého řezníka poznáte podle čistého obchodu a pultu, podle vůně masa a jeho vizitkou jsou tři základní produkty. Patří mezi ně sekaná, tlačenka a špekáčky.

Řezník František Kšána