Jakou zeleninu přidat do těsta, aby bylo vláčnější

Pro někoho to může být překvapivé, ale právě zelenina může udělat těsto vláčnější. Naše babičky do něj přidávaly například vařené (nastrouhané) brambory. Nemusíte ale zůstat jen u nich.

Přidat můžete také mrkev, cuketu, dýni… Vždy je ale důležitý poměr, aby zeleniny nebylo příliš. U zeleniny, která obsahuje vyšší množství vody, se těsto naředí. A s tím je třeba počítat.

Typickým příkladem je červená řepa. U receptů musíme být opravdu přesní, protože řepa pouští skutečně hodně tekutiny. A recepty s tím počítají.

Pokud chcete jen těsto nastavit, je dobré vždy tekutiny ze zeleniny vymačkat.

Pavlína Berzsiová

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové.

Pavlína Berzsiová

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“.