Jakou zeleninu přidat do těsta, aby bylo vláčnější

Do těsta můžete přidat zeleninu, aby bylo vláčnější - Foto: Martin Čuřík

Do těsta můžete přidat zeleninu, aby bylo vláčnějšíFoto: Martin Čuřík

Pro někoho to může být překvapivé, ale právě zelenina může udělat těsto vláčnější. Naše babičky do něj přidávaly například vařené (nastrouhané) brambory. Nemusíte ale zůstat jen u nich.

Přidat můžete také mrkev, cuketu, dýni… Vždy je ale důležitý poměr, aby zeleniny nebylo příliš. U zeleniny, která obsahuje vyšší množství vody, se těsto naředí. A s tím je třeba počítat. 

Typickým příkladem je červená řepa. U receptů musíme být opravdu přesní, protože řepa pouští skutečně hodně tekutiny. A recepty s tím počítají. 

Pokud chcete jen těsto nastavit, je dobré vždy tekutiny ze zeleniny vymačkat. 

Pavlína Berzsiová 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pavlína BerzsiováFoto: Martin Čuřík

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace