Pochoutkový rok10. září  2017 v 10:04  

Jaký je rozdíl mezi dortovým želé a želatinou?

Dortové želé není v cukrářském názvosloví klasickou želatinou - Foto: Fotobanka Pixabay,  Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Dortové želé není v cukrářském názvosloví klasickou želatinouFoto: Fotobanka Pixabay, Creative Commons CC0 1.0 Universal Public Domain Dedication

Dortové želé není v cukrářském názvosloví klasickou želatinou. Želatina totiž dlouho vyzrává a musí tuhnout ideálně celý den. Dortové želé oproti tomu želíruje velmi rychle, protože jde o pektinové želírující prostředky. Už za hodinu s ním můžete pracovat.

Pavlína Berzsiová 

Vyučila se cukrářkou, vystudovala potravinářskou průmyslovku, pracovala například v restauraci Pelikán. Věnuje se restaurační cukrařině. V roce 1992 nás půl roku reprezentovala na Expo 92. Je členkou Asociace kuchařů a cukrářů. Získala mnoho medailí. V letech 1992 – 2000 byla členkou Národního týmu kuchařů a cukrářů. Sama asociace ji ocenila v roce 1997 medailí Magdaleny Dobromily Rettigové. 

Pavlína Berzsiová je autorkou několika kuchařek pro cukráře a budoucí mistry dortů a zákusků, zájemce v cukrařině také vzdělává. Za svůj život upekla více než 5 000 svatebních dortů a tvrdí, že „s chutí snědený moučník je pro mě stále největší odměnou“. 

Pavlína Berzsiová - Foto: Martin Čuřík

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace