Jarní životabudič. Sirup ze smrkových výhonků a jehličí posiluje organismus

O prospěšnosti mladých smrkových výhonků se ví stovky let. Obsahují řadu užitečných látek od vitamínu C po některé minerály a silici. Nejčastěji se objevují ve formě sirupu, který se přidává do čaje při kašli a nachlazení nebo se užívá lžička denně pro posílení organismu a imunity. Zázraky ale umí i v kuchyni.

Mladé smrkové výhonky se sbírají v době, kdy smrky kvetou, obvykle v první půlce května. Dejte si ovšem pozor na sběr ve volné přírodě, protože to lesníci neradi vidí a může hrozit i pokuta. Nejlepší se proto předem domluvit, zkonzultovat místo sběru a strom využít jen částečně. Větvičky se následně povaří ve vodě, nechají zchladnout a ocedí. Odvar svaříme s cukrem do požadované konzistence.

Sirup z jehličí v Hospůdce U Fořta na Mezní louce

U Fořta si na prastarý recept vzpomněli, vyzkoušeli ho a domluvili se s lesníky na místě a množství sběru výhonků, čímž se zrodil další regionální produkt. Sirup získal k velké radosti majitele Jaroslava Suchánka i certifikát Regionální produkt Českosaského Švýcarska (stejně jako zdejší Fořtovy pivní lupínky) a šéfkuchař Tomáš Medo získal specialitu do své kuchyně.

Ze sirupu připravuje speciální vinaigrette – zálivku na saláty nebo v něm nakládá perlové cibulky, které jsou poté úžasnou chuťovou tečkou ke zvěřině nebo zvěřinovým paštikám. Sirup z jehličí slouží i jako základ domácích limonád nebo pečeného čaje.

Smrkový sirup

1 kg smrkových výhonků
1 kg krystalového cukru
2 litry vody

Šéfkuchař Tomáš Medo

Postup:

Výhonky opláchneme, zalijeme vodou a pod pokličkou skoro půlhodiny vaříme. Přes noc necháme stát a macerovat.

Druhý den odvar scedíme, výhonky ještě vymačkáme. Do odvaru přidáme 1 kg cukru a bez pokličky vaříme za častého míchání do požadovaného zhoustnutí. Barva tmavne do finální tmavě zelené.

Horký sirup nalijeme do vypařených skleniček, zavíčkujeme, otočíme dnem vzhůru a necháme opět přes noc vychladnout.