Jehněčí ragú z hřebenů Krkonoš. Připravte si recept podle Jiřího Michálka

Jestli jste dostali nebo sehnali kousek jehněčího a přemýšlíte, jak ho připravit, máme pro vás recept od kuchaře Jiřího Michálka z Lesní boudy v Krkonoších. Jehněčí tam opravdu umí, v této vysoké nadmořské výšce je ostatně eko farma, odkud získávají čerstvé maso.

Jehněčí ragú

cibule
olej
jehněčí maso (ideální je jehněčí plec)
sůl
pepř
rajčatový protlak
paprika
rajče
smetana (min. 30%)
hovězí vývar

Postup:

Na rozpálené pánvičce s olejem orestujte dozlatova jemně nakrájenou cibuli. Přidejte na menší kousky nakrájené maso, osolte, opepřete, promíchejte s cibulí a maso nechte zatáhnout.

Podlévat nemusíte, protože maso samo pustí šťávu

Poté přiklopte pokličkou, snižte teplotu (nebo plamen) a nechte 45 až 60 minut dusit, dokud maso nezměkne. Podlévat nemusíte, protože maso samo pustí šťávu. Pokud by maso přece jen bylo tuhé, podlijte vodou a pokračujte v dušení.

Hotové maso zarestujte dozlatova, přidejte rajčatový protlak a přilijte vývar. Společně prohřejte. Přidejte nakrájené rajče a papriku, které nechte změknout. Na závěr nalijte smetanu, promíchejte, lehce provařte a můžeme podávat. Jako příloha se hodí například bramboráčky.

Jiří Michálek

Kuchařem se vyučil v Trutnově ve východních Čechách. Byl rozhodnutý pokračovat v rodinné tradici, kuchařem byl už jeho tatínek. Jak sám říká, sní úplně všechno, a když si chce udělat radost a odpočinout od práce, zajde na dobrou pizzu. Práce mu zabere hodně času, v sezoně vaří 6 dní v týdnu po dobu 5 - 6 měsíců.