Pochoutkový rok12. listopadu  2017 v 10:04  

Kachní stehno se šouletem. Vyzkoušejte recept, kterým se vyučil Pavel Pospíšil

Kachní stehna se šouletem od Pavla Pospíšila - Foto: Martin Čuřík

Kachní stehna se šouletem od Pavla PospíšilaFoto: Martin Čuřík

Vybrat jeden oblíbený recept není pro Pavla Pospíšila problém, na kachní stehna se šouletem totiž nedá dopustit. Postup zná z doby, kdy skládal kuchařské zkoušky na škole. Jak si dobrotu připravit, zjišťoval tým Pochoutkového roku doma u michelinského šéfkuchaře v německém Oberbruchu.

Kachní stehna se šouletem 

150 g krup
150 g hrachu
2 cibule
4 stroužky česneku
100 g špeku
2 polévkové lžíce sádla
1 hrst majoránky
sůl
pepř
2 kachní stehna
1 pomeranč
2 snítky tymiánu
500 ml červeného vína
sůl
kmín
pepř 

Postup: 

Nejdříve si naložíme kachní stehna. Na začátku je osolíme, opepříme a pokmínujeme. Takto okořeněná je dáme do pekáčku, přiložíme k nim na silnější plátky nakrájený pomeranč a 2 snítky tymiánu. Pak zalijeme 500 ml dobrého červeného vína a necháme v lednici odležet 24 hodin. 

Přes noc namočíme samostatně hrách i kroupy, aby nabobtnaly. Druhý den slijeme přebytečnou vodu. Hrách a kroupy vložíme do kastrůlků (každé zvlášť). Zalijeme vodou, osolíme a vaříme asi 20 minut do poloměkka. 

Na pánvi si dále rozehřejeme 2 polévkové lžíce sádla a na něm orestujeme na kostky nakrájený špek. Až zesklovatí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a posléze prolisovaný česnek. Restujeme dozlatova. 

Následně ve větším hrnci smícháme uvařené kroupy, uvařený hrách a osmaženou cibulku s česnekem. Promícháme, prohřejeme a přidáme hrst drhnuté majoránky, 2 špetky soli a trochu pepře. 

Pavel Pospíšil, Patrik Rozehnal - Foto: Martin Čuřík

Pavel Pospíšil, Patrik RozehnalFoto: Martin Čuřík

V troubě upečeme nejdříve samostatně kachní stehna spolu s pomeranči a snítky tymiánu. Pečeme při 180 stupních asi 2,5 hodiny. Poté vyndáme. Na dno pekáčku rozložíme část šouletu, na něj položíme kachní stehna a zasypeme zbytkem šouletu. Přiklopíme a pečeme ještě dalších 20 minut při 180 stupních. A podáváme. 

Pavel Pospíšil 

Recept dělal při závěrečných zkouškách v učení. Dnes ho připravuje ve své restauraci Pospisils´s Gasthof Krone v Oberbruchu ve spolkové zemi Badensko-Württenbersko. Pavel má rád ta nejjednodušší jídla, která mu připomínají dětství a rodiče. V roce 1981 získal svou první michelinskou hvězdu a od té doby je stále v průvodci Michelin. Je potřetí ženatý a má celkem 4 děti. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Vyberte si svůj region

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace